Днес става ясно дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство.На днешното

...
Днес става ясно дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство.На днешното
Коментари Харесай

Важен ден за България: Решават дали ще ни приемат в Шенген

Днес става ясно дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство.

На днешното си съвещание в Брюксел Съветът на Европейския съюз ще гласоподава дали страната ни, Румъния и Хърватия да станат част от пространството за свободно придвижване.

До момента индикациите са, че Нидерландия и Австрия ще са срещу приемането на България.

Гласуването за страната ни и Румъния е първа точка от съвещанието на министрите на правораздаването и вътрешните работи. Веднага по-късно е очакван и вотът за Хърватия, за която се чака да получи зелена светлина за присъединението си към. Шенген.

Припомняме, през октомври Европейският парламент призова Съветът на Европейски Съюз да гласоподава до края на годината решение за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство.

По този метод би трябвало да отпаднат инспекциите на пасажерите по всички вътрешни граници за двете страни при започване на 2023 година

Миналия петък обаче стана ясно, че Нидерландия ще против приемането на България в Шенген, само че ще поддържа участието на Румъния и Хърватия. Впоследствие министър председателят Марк Рюте посочи, че не споделя " не ", а " не " сега и изиска въвеждане на Механизма за съдействие и инспекция и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдаване.

По-късно австрийският канцлер Карл Нехамер също съобщи, че ще гласоподава срещу присъединението на България и Румъния към Шенген с претекста, че двете страни се нуждаят от повече време, с цел да решат казуса с контрола по границите си. Снощи той удостовери решението на Виена.

На днешната среща в Брюксел България ще бъде показана от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР